Excel Låneberegner

Beregn lån i Excel - nemt at bruge og til alle typer lån

Låneberegner med amortisering 2.13 kan håndtere mange låneformer med fast eller variabel rente samt eventuelle gebyrer. Med denne beregner kan du planlægge dit lån meget nøje. Det giver sådan en dejlig ro i maven når man på forhånd ved hvad det koster inden man går i banken.

Låneberegner med amortisering er et godt værktøj til låneberegning.
Arket udmærker sig ved at være en rimelig rettesnor når du skal ud og låne penge, du skal selvfølgelig kende den aktuelle rentesats, eventuelle gebyrer og hvor lang løbetid du ønsker.
Læs eventuelt mere om amortisering hos Wikipedia


Arket kvitterer til gengæld med en komplet oversigt over dine fremtidige afdrag, renter, gebyrer og ÅOP.
Arket er yderst simpelt bygget op, indtast rente, lånebeløb, eventuelle gebyrer og løbetid, arket klarer resten.
Arket er låst, for at forhindre indtastninger på 'forkerte' steder.

 

Download her

 

Kort om lån

Grundlæggende er der 3 lånetyper men de kan gemmes under fancy produktnavne og kaldes noget helt andet.

  • Annuitetslån kendetegnes ved at ydelsen er den samme i hele løbetiden og indeholder afdrag, renter og eventuelle gebyrer.
  • Stående lån eller afdragsfrit lån kendes på at ydelsen dækker renter og gebyrer og der ikke afdrages på lånet.
  • Serielån kendetegnes ved at afdraget er fast og ydelsen typisk vil falde i løbet af løbetiden så længe renten er uændret.

Når man optager et lån, hvad enten det er i banken, hos en bilforhandlers finansieringsselskab eller sågar et kviklån, følger der en række omkostninger med i forbindelse med oprettelsen. Mange gange er der gebyrer som betales ved hver indbetaling og diverse provisioner som den som opretter lånet skal have for ulejligheden.
Alt dette gør at overblikket bliver lidt mudret og det kan være svært at gennemskue hvad lånet egentlig koster.
Det er ofte en god idé at sammenligne flere lånetyper, da selv små forskelle kan give store udsving når man kigger mange år ud i fremtiden.
Husk at gebyrer ikke kan trækkes fra på selvangivelsen derfor er det vigtigt at kigge efter et lån med så lave gebyrer som muligt. Renter er fradragsberettiget og du får ca. en tredjedel tilbage fra skat af det du betaler i renter.
Kan du vælge mellem et lån med lav rente og høje gebyrer kontra et med høje rente og lave gebyrer, bør du vælge det sidste.


Hent først regnearket

Når du åbner regnearket første gang, ser det ud som billedet herunder.
Systemet er opdelt i 3 sektioner. Indtastningsdelen med de gule felter, den grå beregningsdel til højre og amortiseringsplanen nederst.

 

Låneberegner med amortisering


 

Sådan gør du

Låneberegneren indeholder 8 gule felter, som skal udfyldes.

Indtastning af låneudgifter

 

Købsbeløb

Købsbeløbet er det beløb du køber for. I eksemplet ovenfor køber jeg en bil for 100.000 kr.

Udbetaling

Udbetalingen er en form for sikkerhed som långiveren kan kræve. At lægge en udbetaling kan give store fordele på lånets omkostninger.
Årsagen er at långiveren har en form for sikkerhed for at din økonomi er stabil nok til at kunne tilbagebetale lånet. I eksemplet er der lagt 20.000 kr. i udbetaling. Oftest vil man kunne opnå en væsentlig lavere rente ved at lægge en udbetaling på blot 20%.

Etableringsomkostninger

Etableringsomkostninger er omkostninger som ikke vedrører renter. Stiftelsesprovision, stempelafgift, tinglysning og opstartsgebyrer mm.
Som regel er disse omkostninger på ca. 1-3% af købsbeløbet. For billån udstedt af forhandleren kan de dog være væsentlig højere.
Husk at disse gebyrer ikke er fradragsberettiget og det derfor gælder om at holde disse omkostninger så lave som muligt.
Stiftelsesprovision og gebyrer kan altid forhandles - husk det.

Gebyr pr termin

Dette gebyr er en skjult omkostning som mange først opdager når låneaftalen er underskrevet og første rate skal betales.
Et gebyr på fx 35 kroner pr termin i 7 år bliver til næsten 2.940 kroner og er ikke fradragsberettiget.
Bankerne opkræver typisk ikke dette gebyr, men det er ofte brugt af finansieringsselskaberne.

Pålydende rente i %

Her skrives den pålydende rente på lånet i procent. Den pålydende rente er den rente som står beskrevet i låneaftalen. Denne må ikke forveksles med nominel eller effektiv rente, som er lidt højere da den tager højde for rentes rente.

Afdragsfrit lån

Er lånet afdragsfrit, vælges 'Ja' i dette felt.
På afdragsfrie lån betales ingen afdrag og restgælden vil forblive den samme igennem hele perioden. Da renten beregnes løbende af restgælden, vil renteudgifterne være væsentlig højere end et lån med afdrag.

Antal terminer pr år

Du skal skrive det antal terminer (betalinger) du skal indbetale om året.
De fleste lån afvikles ved månedlig betaling. Her skal du skrive 12 i feltet, da du betaler 12 gange om året.
Realkreditlån afvikles typisk kvartalsvis. I det tilfælde skal du skrive 4.

Løbetid i år

Her skriver du lånets løbetid i år.

Beregnet ydelse/per termin

Når du har taget stilling til alle ovenstående felter, vil din ydelse blive beregnet i dette felt.
Ydelsen er inklusive gebyrer og er derfor det beløb du fremover skal betale hver termin.
Det er også dette beløb du skal skrive ind i dit budgetskema, så du ikke mister overblikket hvis du får en ekstra post i dit budget.

 


 

Låneomkostninger

I højre side af beregneren findes det grå område med de beregnede omkostninger.

Beregning af omkostninger i forbindelse med lån

I disse felter kan du aflæse de samlede etableringsomkostninger, renter og gebyrer.
Den vigtige årlige omkostning i procent, også kaldet ÅOP er en super god måde at sammenligne lån på. I ÅOP er alle renter og gebyrer medregnet og giver derfor et retvisende billede af om lånet er billigt eller knapt så billigt.
I dette tilfælde var den indtastede rente 4,95% men ÅOP blev 7,01% hvilket skyldes etableringsomkostningerne på 5.000 kr.

Kreditbeløbet er købsbeløb minus udbetaling og lånet inklusive omkostninger er det samlede lånebeløb, også kaldet hovedstol.


 

Amortiseringsplan

Amortiseringsplanen er dit samlede overblik over lånet i hele dets løbetid.
Her kan du termin for termin aflæse hvor meget du skylder, hvor mange renter om året, hvor mange gebyrer og meget andet.

Fx er der efter 12. termin en restgæld på 75.468,66 kr.
Ved at lægge renterne sammen i fx år 0, kan du på forhånd se hvad du skal betale i rente det første år og derved vide hvad du skal skrive på forskudsopgørelsen.

Amortiseringsplan i Excel

 

Tiden du bruger med denne beregner er særdeles godt givet ud, for det er de små detaljer som giver forskellen på det gode og det knapt så gode lån. Gør det til en vane altid at spørge flere långivere om et tilbud. Forskellene viser sig tydeligt i et værktøj som dette.

Rigtig god fornøjelse smiley